Lättaste sätten för dig att spara pengar!

 

Hur sparar man pengar? Är du ung och har precis flyttat hemifrån så kan det vara svårt att ha koll på hur, när och var man ska spara pengar. Man kan även behöva spara pengar innan man ska flytta hemifrån. Att spara pengar kan alla göra, det är inte alls svårt om man bara går in för det till 100 % och verkligen vill. Det gäller att ha tålamod och strukturera upp ditt mål.
Det finns olika sätt att spara pengarna på genom att bland annat skapa en buffert, spara i fonder, pensionsspara samt genom att lägga undan pengar till ett konto på banken.

 

Skapa en buffert


När du skapar en buffert lägger du undan pengar varje månad för att underlätta din vardag ifall det skulle uppstå ett ekonomiskt problem. Exempel på detta kan vara att du tappar jobbet, något dyrt går sönder eller att du måste betala en dyr räkning. Att skapa en buffert ger dig alltid en plan B, det löser dina ekonomiska problem samt ger dig en enorm trygghet.
Att skapa din buffert är inte alls svårt. Vi rekommenderar att den som ska buffertspara varje månad sätter över en viss procent eller en fast summa av sin inkomst på sitt sparkonto direkt efter att man har fått sin lön. Det gör det lättare för dig att i slutet på månaden inte stå utan pengar.

 

Fondsparande

Det är många ungdomar som inte har någon koll på vad en fond är. Det är kortfattat skrivet en samling på värdepapper, tex. aktier eller obligationer, alltså något man kan få ut pengar ifrån. Ägaren av fonden är den som har köpt fonden.


I fonden växer summan pengar på grund av räntan(mer om ränta finns under sidan Räntor). Räntan kan vara hög eller låg, det beror helt på. Är räntan jättelåg kanske inte fondens pengar ökar så mycket. Till skillnad från om räntan är låg så kan den också vara jättehög. Då kan summan pengar växa och bli ganska stor. Många vårdnadshavare köper en fond till sina barn som under tiden, medan barnen växer upp, får öka. Alla vårdnadshavare har inte fonder till sina barn, men det är ett väldigt smart sätt att hjälpa sitt barn när de t.ex ska flytta hemifrån. Oftast så öppnas kontot när barnet fyller 18 år, eftersom barnet då blir myndig och kan ta hand om pengar på egen hand.

En fond som funnits längre har oftast mer pengar än den som funnits kortare. Alltså har en fond som vårdnadshavarna startat när barnet varit litet mer pengar på sig än en fond som kanske bara funnits i ett år. Du som ungdom kan självklart också skapa en fond, det kommer underlätta för dig i framtiden.

 

Sänk dina onödiga kostnader och spara

Man kanske tror att lönen är allt som spelar roll. Tjänar man mycket kan man spara mer, dock är inte fallet så. Dina utgifter spelar också stor roll, sänk dina onödiga utgifter och lägg undan de pengarna du skulle ha lagt på t.ex en kaffe latte varje morgon. Summorna drar lätt iväg som man kanske inte tror, små summor blir lätt till stora.

 

De 5 absolut bästa tipsen för dig!

  • Handla inte mat varje dag. Storhandla och laga ‘’storkok’’ varje söndag och gör sedan matlådor hela veckan till t.ex jobbet.
  • Köp inte onödiga saker. Behöver du verkligen den där tröjan?
  • Sluta med onödig tobak som t.ex snus och alkohol. Det drar iväg ganska snabbt på bara ett år.
  • Jämför. Jämför allt mellan kläder, mat, mobilabonnemang, onlinesidor, banklån och el. Finns det något bättre alternativ för dig?
  • Byt och sälj! Sälj allt du inte behöver och allt du inte använder på blocket, tradera eller appen i schpok. Det finns massor av sidor och appar du kan byta eller sälja det du inte behöver eller det du aldrig ens har använt.