Som ungdom och ny i vuxenlivet är det väldigt viktigt att hålla koll på vad “ränta” är och vad som är bra att tänka på kring ämnet. Till att börja med ska jag förklara innebörden av ränta.

Vi säger att du lånar pengar från banken. Sedan ska du börja amortera, betala, tillbaka pengarna till banken(betala tillbaka lånet). Räntan är den summa du utöver tillbakabetalningen av lånet får betala till banken “som tack” till att du fått låna pengar. Så när du amorterar lånet kommer du samtidigt betala räntan. Räntan brukar ligga väldigt olika, men ofta runt 2%-4% av lånet beroende på vad du lånar till(mer information om olika räntor för olika ting längre ned). Därför minskar räntan när lånet minskar.

På samma sätt som du betalar ränta till banken om du lånar pengar ger de dig extra pengar då du sätter in pengar. Du kan, som du säkert vet, spara pengar på banken. Banken kan då “använda” våra pengar och “som tack” till oss får vi ränta tillbaka. Detta kallas sparränta eller avkastning och den är olika hos olika banker.

Ränta på ränta

Det finns även något som kallas “ränta på ränta”. När du sparar dina pengar i ett sparkonto, i en fond eller i aktier får du som sagt avkastning på dina pengar och och du tjänar en liten summa. Därefter måste du oftast skatta 25% av kapitalvinsten, avkastningen. Det som då bli över behåller du och nästa gång du får avkastning blir den lite större än den som var innan eftersom du har en större summa pengar på ditt konto då. Man kan jämföra detta scenario med en snöboll, den blir bara större och större precis som det blir mer och mer pengar på t.ex ditt sparkonto. Det är detta som kallas för “ränta på ränta”. Nedan följer ett räkneexempel så att du lättare kan förstå dig på detta.

Vi leker med tanken att du har 50.000 på ditt sparkonto och att räntan är 2%. När du får avkastning får du 1000 kronor eftersom 50.000 * 0.02 = 1000. Efter skatten är avdragen har du kvar 750 kronor av avkastningen som du då får behålla på ditt konto, 1000 * 0.75 = 750. Vi årets slut har du på ditt sparkonto 50.750 kronor. När du får avkastning nästa gång får du 1015 kronor eftersom 50.750 * 0.02 = 1015. Därefter dras skatt från kapitalvinsten med 25% och du får 761,25 kvar av avkastningen, 1015 * 0.75 = 761,25. När detta året är slut har du då 50.750 + 761,25 = 51.511,25 kronor på ditt konto. På detta sätt fortsätter ränta på ränta och ju längre tid du sparar desto mer pengar tjänar du.

 

Källor:

www.advisa.se

Ett besök Swedbank gjorde hos klassen.