Sätter man sig i skuld ska man i första hand prata med personen/företaget du står i skuld till. Ofta så kan man komma överens om en betalningsplan, eller kanske till och med komma överens om ett senare betalningsdatum men såklart inte i alla fall. Man ska kolla hur ens nätverk ser ut. Familj, vänner, bekanta eller andra och se ifall du kan låna pengar till din skuld.

Såklart ska man bara låna om man vet att man kan betala tillbaka, våga be om hjälp med din ekonomi.

Betalar man inte sin skuld kan man få en påminnelse, dock inte inte i alla fall det är inget krav av företag eller privatpersoner att dem måste skicka ut en påminnelse, men oftast så väljer företag att göra det. Får man en påminnelse tillkommer en liten extra avgift. Betalar man inte så kan det lätt hända att skulden växer.

Om ett inkassoföretag tagit över din skuld så får du ett inkassokrav. Du bör betala din skuld samt ränta och påminnelsen till inkasso företaget. Inkasso har ingen statlig rätt att kräva pengar av någon. Men dem kan skicka vidare ditt ärende till kronofogden.

 

Vad händer då man inte betalar någonting?

Då skickar inkasso vidare ditt ärende till kronofogden. Väl hos kronofogden kan det tillkomma avgifter och kostnader och du löper stor risk att få en betalningsanmärkning.

Vars kan man vända sig för hjälp?

Man kan vända sig till hallå konsument eller kronofogden. Du kan även kontakta skuldrådgivaren i din kommun och få hjälp med din budget.