Jobb

Allt i världen kostar pengar därför kan det vara bra med en extra inkomst. När man är ung kan det vara svårt att skaffa sig ett jobb. Men därför finns vi som kan hjälpa dig med lite tips och trix samt hjälpa dig med ditt sparande.

 

Att skaffa jobb

En början till att skaffa ett jobb är att skriva ett CV samt personligt brev. Ett CV ska innehålla kontaktuppgifter, vad du gått/går i för utbildning, eventuella anställningar och övriga meriter ifall du varit aktiv i en sportklubb med mera. I CV:t behövs även årtal då alla saker ovanför ägde rum.

 

Ditt personliga brev ska innehålla en början som fångar läsaren och som berättar varför just du är den rätta personen för jobbet. Var även tydlig med vilket jobb du söker och anpassa ditt personliga brev efter jobbet du söker. Tänk på att CV:t och det personliga brevet ska komplettera varandra, skriv därför inte samma sak och var inte upprepande i dem. Det är även viktigt att tänka på hur man lägger upp sina egenskaper. För ett väl uppbyggt CV eller personligt brev är det bästa att man får med egenskaperna i en flytande text, alltså inte att man punktar upp sina egenskaper en efter en i en lista.

 

Att visa engagemang för sin arbetsgivare är något av det viktigare om du är anställd, så har man frågor eller andra funderingar bör man alltid fråga i stället för att anta. Tre självklara tips när man är ny på jobbet är följande:

  • Kom i tid till jobbet.
  • Visa engagemang och att du är villig att jobba.
  • Var kvar hela ditt arbetspass om du inte får klartecken att du kan gå hem tidigare.

Om man får ett jobb är det viktigt att ta reda på vad man kommer tjäna och vilken typ av lön det är man kommer att få. Man brukar prata om 3 olika löneformer och dessa är månadslön, timlön och resultatbaserad lön.  

 

Löner

Månadslön är en vanlig form vid fast anställning och det är en fast lön som betalas ut varje månad vid bestämt datum. Detta är även den vanligaste löneformen.

Timlön är  också en vanlig typ av löneform som innebär att du får en viss summa pengar per timme du jobbar. Timlön är en vanlig typ av löneform som ofta förekommer vid extrajobb och sommarjobb.

Resultatbaserad lön är hur bra du säljer en produkt eller säljer en tjänst, även hur många enheter du producerad. Denna lönen kan även vara baserad på gruppnivån och inte bara hur du själv presterar. Den kan variera mycket från månad till månad och vill man ha en stabil lön är denna lön inget för dig.

Ob-tillägg är en bra grej att ha koll på. Ob står för obekväm arbetstid. Det speciella med Ob-tillägg är att man får extra i lön när man arbetar på vissa tider. Obekväma arbetstider kan vara helger, kvällar och nätter. Ett smart tips kan vara om man får eventuella ob-tillägg att man lägger undan och sparar dem. Om man jobbar på en arbetsplats där man kan välja sina pass och känner att man klarar av dem kan det vara en bra grej att välja tider då man får ob-tillägg eftersom det är en fin extra inkomst. Detta kan verkligen underlätta i ditt sparande.